Tarwe

Tegenwoordig eten veel meer mensen glutenvrij. Niet omdat ze Coeliakie hebben, maar omdat ze van mening zijn dat ze gluten niet verdragen. Zo ook ik. Maar helaas is het voor veel mensen helemaal niet medisch vast te stellen of het de gluten zijn waar ze last van hebben, of andere stoffen die bijvoorbeeld alleen in tarwe zitten. Ik kan bijvoorbeeld speltbrood prima verdragen, alleen tarwebrood helemaal niet. Het feit dat in tarwe veel meer gluten zitten kan een verklaring zijn, maar het kan natuurlijk ook zijn dat een andere stof in tarwe mijn problemen veroorzaakt. Er worden momenteel veel onderzoeken uitgevoerd naar de oorzaak van de klachten bij mensen. Dus ik hoop dat er iets duidelijks uit komt! Wat ik eenieder wil aanraden is heel goed in de gaten houden waar je last van krijgt, en niet klakkeloos alle gluten uit je leven bannen als dit niet nodig is!

Intolerantie of allergie?

Bij intolerantie reageert het lichaam ongewoon op een bepaalde stof, zonder dat hierbij het immuunsysteem is betrokken. Dat kan een reactie zijn op een onnatuurlijke of op een natuurlijke stof. Zo kan iemand met fructose-intolerantie geen vruchtensuiker verteren door het ontbreken van de mogelijkheid om het enzym aldolase aan te maken. Hierdoor ontstaan dan stofwisselingsproblemen. In de huisartspraktijk wordt gewoonlijk pas gesproken van intolerantie als er daadwerkelijk klachten optreden.

Malabsorptie betekent alleen, dat het lichaam een bepaald voedingsmiddel niet kan opnemen. Dat kan komen door een ontbrekend enzym, maar kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een ziektetoestand van de darm. Zo kun je problemen hebben met de vertering van fructose, terwijl je toch gewoon het enzym aldolase hebt. Er is dan geen sprake van de (zeldzame) fructose-intolerantie, maar mogelijk van de vrij vaak voorkomende fructose-malabsorptie. Daarbij is de opname van vruchtensuiker door de darmwand gestoord. Beide begrippen worden overigens vaak door elkaar gehaald. Malabsorptie kan ook ontstaan door een verstoorde darmflora of door het gebruik van laxeermiddelen.

Allergie is iets heel anders. Daarbij reageert het immuunsysteem op een bestanddeel waarmee het in aanraking komt als op een gevaarlijke indringer. Het lichaam maakt dan antistoffen aan, die via het bloed de ingenomen stof proberen te vernietigen.
Vaak is het moeilijk om uit te maken, of iemand lijdt aan een allergie, een malabsorptie of een intolerantie. Dat komt doordat de ziekteverschijnselen erg op elkaar kunnen lijken, hoewel de oorzaken heel verschillend zijn.

Een duidelijke uitleg vind je op de site van Bakkerswereld:

Voedselallergie
Mensen met voedselallergie reageren altijd op (sporen van) het eiwitonderdeel van het betreffende voedingsmiddel. Het afweersysteem herkent het eiwit niet en maakt antistoffen ertegen. Voorbeelden van voedselallergie zijn: notenallergie, pinda-allergie, coeliakie, soja-allergie en melk(eiwit)allergie. Mensen met een dergelijke allergie kunnen zeer acuut en heftig reageren op zelfs het kleinste spoortje van het voedingseiwit waarvoor zij allergisch zijn.

Voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem níet rechtstreeks betrokken. De overgevoeligheidsreacties ontstaan op een andere manier, bijvoorbeeld door enzymtekorten. Een voorbeeld van voedselintolerantie is een lactose-intolerantie waarbij degene die hier last van heeft, melksuikers (lactose) niet goed verteert door een tekort aan enzymen. Hierbij ontstaan meestal maag-darmklachten. Mensen met een voedselintolerantie hebben meestal minder hevige of acute klachten dan mensen met een allergische voedselovergevoeligheid.

Meerdere voedingsmiddelen
Sommige mensen zijn overgevoelig voor één soort voedingsmiddel of ingrediënt. Maar het komt ook vaak voor dat mensen last hebben van overgevoeligheid voor meerdere voedingsmiddelen.

Dus:
• Voedselallergie is een allergische reactie van het afweersysteem op een eiwit in de voeding. Een voorbeeld is pinda-allergie;

• Bij voedselintolerantie is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken, zoals bij een intolerantie voor melksuiker (lactose);
• Bij voedselallergie zijn mensen meestal gevoeliger voor kleinere spoortjes van het allergeen en zijn de reacties vaak heftiger dan bij voedselintoleranties.

Andere sites die je goede informatie geven zijn:

Intolerantie.info

Wikipedia

Een uitleg waar ik me echt totaal niet in kan vinden lees je op FIT TEST, een of ander vaag bedrijf dat volgens mij intolerantie en allergie door elkaar haalt, beetje jammer.

Toch grappig, ik dacht dat er heel veel over geschreven zou zijn op internet, maar eigenlijk kom je overal dezelfde teksten tegen, dus het is een beetje copy-paste (net als ik doe ;)).

Sommige intoleranties en allergieën zijn gewoon niet medisch te achterhalen. Ik heb dan ook mijn medische onderzoeken stopgezet omdat ik niet denk dat er ooit iets uit gaat komen en de onderzoeken verre van prettig zijn…

Groetjes Jude

Superleuk om wat van je te horen!