Wie is Jude? En wie niet?

Profielfoto Judith TegelsWie is Jude eigenlijk? Ik heet Judith en woon in Haarlem. Al van jongs af aan heb ik darmklachten. Prognose: Prikkelbaar Darm Syndroom. Ik weet niet hoe vaak jij die term om je oren geslagen hebt gekregen, maar ik was er wel een beetje klaar mee. Leuk, dat syndroom, maar hoe kom ik er vanaf? Daar wist men dan helaas geen antwoord op….
Een jaar of tien geleden kwam daar mijn maag bij. Ik had continu een hongergevoel, en bleef dus ook maar eten. Dat gevoel was vaak een voorbode voor een heftige pijn in mijn maag, alsof er een mes ingestoken werd en omgedraaid. Voor mij rond een uur of 4 het einde van een leuke dag. Afspraken afzeggen of er met pijn heen gaan, dat waren de keuzes. Het beheerste mijn leven, en daar werd ik heel verdrietig van. Onderzoeken in het ziekenhuis haalden niets uit, ik was kerngezond! Maar waarom beweerde mijn lichaam dan toch echt iets anders?

Op aanraden van een vriendin ging ik naar een acupuncturist. De naalden haalden bij mij niets uit, maar de dame in kwestie hielp mij bij een eliminatie/provocatie-dieet. Een dieet waarbij je een aantal weken een bepaald product uit je voedingspatroon haalt, om dat er vervolgens weer in te stoppen en te analyseren hoe je lichaam daarop reageert. Bij mij was het overduidelijk, de weken dat ik geen gluten en zuivel gebruikte voelde ik mij het prettigst. En de reactie van mijn buik en maag waren ook overduidelijk wanneer ik het wel weer at. Vanaf dat moment at ik gluten- en zuivelvrij. Dus álles waar gluten en/of zuivel in verwerkt werd, liet ik staan.

Grote blogafbeeldingWaarom Jude’s Diner?

Dat lukt je niet van de ene op de andere dag, dat kan ik je beloven. Het is ontzettend ingewikkeld als je je er niet eerder in hebt verdiept. Ik dacht dat mijn wereld instortte, was altijd dol op stokbroodjes met Franse kaasjes en die zou ik niet meer kunnen eten natuurlijk. Nadat ik over de eerste schok heen was, besloot ik dat ik lekker wilde blijven eten, dus ging ik op zoek naar de mogelijkheden. Snuffelend op internet kwam het besef dat er niet veel te vinden was. Toentertijd was bloggen nog geen hobby die voor iedereen was weggelegd, en glutenvrij was helemaal een woord dat nog niet leek uitgevonden. Dus ik ben zelf aan het experimenteren geslagen, en daar is uiteindelijk Jude’s Diner uit ontstaan. Want als ik het niet kan vinden, dan zal jij daar ook moeite mee hebben, en dan help ik je graag door te delen wat ik gevonden heb!

Nu is er sindsdien wel iets veranderd in mijn eigen voedingspatroon. Ik ben wat gaan puzzelen met ingrediënten. Want ben ik nu intolerant voor gluten, of is het iets dat in tarwe zit waar ik niet goed tegen kan? En moet ik alle zuivel laten staan of kan ik bepaalde vormen wel verdragen? Inmiddels eet ik speltbrood/producten en dat gaat goed, ook kan ik me gelukkig prijzen dat mijn darmen en maag geiten- en schapenproducten accepteren. Maar regelmatig krijg ik nog last terwijl ik me netjes aan mijn voedingspatroon heb gehouden. En dan snap ik het even niet meer, wat is er toch aan de hand? Ik wil heel graag nog eens een keer mezelf laten onderzoeken door middel van Bioresonantie, eens kijken wat daaruit komt (dus als je tips hebt voor een goede specialist daarin!) en of er misschien nog iets is wat ik beter kan laten staan.

Knoflook en peterselieIk hoop met deze website mensen te inspireren om lekker te blijven eten, ondanks dat bepaalde ingrediënten niet mogelijk zijn. Maar ik hoop ook mensen die alles kunnen eten, te laten zien dat zij prima een lekkere maaltijd kunnen koken voor hun gasten die met voedselintoleranties door het leven gaan. En misschien leren koks in restaurants ook nog wel het een en ander, want de Nederlandse Horeca is niet altijd evengoed ingespeeld op het weglaten van in hun ogen essentiële ingrediënten.

Nu heb ik natuurlijk ook niet de wijsheid in pacht, dus alle tips en ideeën zijn meer dan welkom! Onderaan elke pagina staat een reactieformulier, of je kunt me een bericht sturen via de contactpagina.

Ik had laatst een discussie op mijn Facebook-pagina over of spelt nu wel of niet goed of slecht is. Ik ben nogal allergisch voor mensen die je gaan vertellen wat er allemaal niet goed voor je is, maar uiteindelijk bleek dat de persoon in kwestie dacht dat ik Coeliakie had. Dat is niet zo, maar dat verandert wel het gesprek. Voor mensen met Coeliakie is spelt namelijk wel slecht, er zitten namelijk gluten in.

Het gebeurde zette me wel aan het denken, in de wereld van voeding is al zoveel onduidelijk, dus ik besloot eens duidelijk over mijzelf te zijn:

Wie is Jude wel?

La Vina Wijnproeverij Taste mat glutenvrij lactosevrij koemelkvrijJude is een actieve, energieke vrouw, woonachtig in Haarlem met twee katten in een fijn huisje vlakbij het centrum. Gelukkig heeft ze openslaande deuren naar een vrij diepe tuin op het zuiden. Haar echte naam is Judith maar ze wordt al sinds haar stage op Cyprus af en aan Jude genoemd. Jude is dol op koken en eten, maar ziet zichzelf meer als creatieve hobbykok. Ze is intolerant voor tarwe en koemelk, maar dat is nooit wetenschappelijk aangetoond, dus misschien is er wel meer waar ze niet tegen kan. Jude is een echte wijnliefhebber, maar geen kenner, genieten met vrienden en familie is het belangrijkste. Wil je Jude verwennen? Kom dan met een lekker visgerecht op de proppen, daar zal ze dankbaar op aanvallen. Maar ook vers fruit en verse groenten doen het erg goed! In haar tuin probeert ze een beetje groente te verbouwen, en volgend jaar hopelijk ook wat eetbare bloemen. Verder is Jude nieuwsgierig, gezellig en een kletsmajoor. Feestjes worden bijna nooit afgeslagen, die zijn zo leuk! Als tegenhanger van wijn en feestjes sport Jude ook nog regelmatig. In de sportschool met Zumba of Balance, of lekker buiten hardlopen, skaten of bootcampen. Hoewel reizen er de afgelopen jaren niet echt in zat, blijft het backpacken kriebelen. Dat wil ze dus wel weer graag gaan oppakken.

Jude in actieWie is Jude niet?

Jude heeft geen Coeliakie, ook is zij geen geneeskundige of voedingsdeskundige. Jude heeft diploma’s van de Hoge Hotelschool, NimaB, Prince2, BHV, Binnenhuisarchitectuur en nog wat andere losse cursussen, maar iets met voeding zit daar niet bij. Gezondheidsfreak is ook geen juist hokje voor Jude want ze is een enorme zoetekauw, met gewone witte en bruine suiker 😛 . Jude is ook echt geen goeroe, ze doet zelf ook maar wat, en voor het woord dieet is ze allergisch. Pakjes en zakjes zal je bij Jude thuis niet vinden, hooguit om de smaak een keer te proeven en vervolgens een eigen versie te creëren uit verse producten.

Jude is in juli 2012 begonnen met bloggen. Gewoon voor de lol, en om eens te kijken waar het schip strandt. Wel, het schip vaart duidelijk nog volop! De koers is nog niet helemaal duidelijk, maar daar is Jude rustig over aan het nadenken. Bloggen doet Jude niet voor het grote geld, ze heeft een ontzettend leuke baan bij Insights Benelux, en bloggen doet zij in haar vrije tijd. En samen met haar vele andere leuke bezigheden blijft er weinig tijd (en eerlijk gezegd ook interesse) over om volop te Facebooken, Instagrammen en Twitteren. En eerlijk is eerlijk, je zit toch niet te wachten op elke dag een foto van Jude’s eten? Zij bakt ook wel eens gewoon een ei als avondeten 😆 . Maar bij leuke ontdekkingen in de buitenwereld of een goed gelukt recept, maakt zij je daar graag deelgenoot van.

Een beetje extra inkomsten zou desondanks wel prettig zijn. Langzamerhand verschijnt er daarom wat reclame op Jude’s Diner. Maar de banners die je ziet zijn wel de producten/winkels waar Jude achter staat en zelf haar producten (van) koopt. Een product op haar blog aanprijzen dat ze nooit aan haar vrienden zou aanprijzen zal je Jude niet zien doen!

Ik hoop wat meer duidelijkheid geschept te hebben in de wereld van Jude’s Diner! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat het vooral hieronder achter in de opmerkingen. Of, wanneer je dat prettiger vindt, neem contact met me op via de contactpagina.

Groetjes Jude

 

2 thoughts on “Wie is Jude? En wie niet?

 1. Renata zegt:

  Hoi Judith,

  Wat een ontzettend gave blog heb je! Echt leuk om te zien/lezen.

  Gelijk een vraag: ik mis Jetties in Haarlem. Daar ga ik nog wel eens heen na een Insights event. Dat ken je vast. Wat vind je daarvan? En als je het niet kent, dan gaan we daar binnenkort eens heen, oké?

  Kleurrijke groet,

  Renata Boltendal
  VALENT ontwikkeling

  1. Jude zegt:

   Hi Renata,

   Dank voor de complimenten, erg leuk om te lezen! Jetties ken ik uiteraard, en zeker een aanrader! Ik dacht eigenlijk dat ik daar wel eens over geschreven had, maar blijkbaar dus niet….Dat gaat op de to-do lijst!

   En sowieso gezellig om daar eens naar toe te gaan, maar wel ná de Kili :).

   Tot snel! Groetjes Jude

Superleuk om wat van je te horen!