Over

Profielfoto Judith TegelsWie is Jude eigenlijk? Ik heet Judith en woon in Haarlem. Al van jongs af aan heb ik darmklachten. Prognose: Prikkelbaar Darm Syndroom. Ik weet niet hoe vaak jij die term om je oren geslagen hebt gekregen, maar ik was er wel een beetje klaar mee. Leuk, dat syndroom, maar hoe kom ik er vanaf? Daar wist men dan helaas geen antwoord op….
Een jaar of tien geleden kwam daar mijn maag bij. Ik had continu een hongergevoel, en bleef dus ook maar eten. Dat gevoel was vaak een voorbode voor een heftige pijn in mijn maag, alsof er een mes ingestoken werd en omgedraaid. Voor mij rond een uur of 4 het einde van een leuke dag. Afspraken afzeggen of er met pijn heen gaan, dat waren de keuzes. Het beheerste mijn leven, en daar werd ik heel verdrietig van. Onderzoeken in het ziekenhuis haalden niets uit, ik was kerngezond! Maar waarom beweerde mijn lichaam dan toch echt iets anders?

Op aanraden van een vriendin ging ik naar een acupuncturist. De naalden haalden bij mij niets uit, maar de dame in kwestie hielp mij bij een eliminatie/provocatie-dieet. Een dieet waarbij je een aantal weken een bepaald product uit je voedingspatroon haalt, om dat er vervolgens weer in te stoppen en te analyseren hoe je lichaam daarop reageert. Bij mij was het overduidelijk, de weken dat ik geen gluten en zuivel gebruikte voelde ik mij het prettigst. En de reactie van mijn buik en maag waren ook overduidelijk wanneer ik het wel weer at. Vanaf dat moment at ik gluten- en zuivelvrij. Dus álles waar gluten en/of zuivel in verwerkt werd, liet ik staan.

Grote blogafbeeldingWaarom Jude’s Diner?

Dat lukt je niet van de ene op de andere dag, dat kan ik je beloven. Het is ontzettend ingewikkeld als je je er niet eerder in hebt verdiept. Ik dacht dat mijn wereld instortte, was altijd dol op stokbroodjes met Franse kaasjes en die zou ik niet meer kunnen eten natuurlijk. Nadat ik over de eerste schok heen was, besloot ik dat ik lekker wilde blijven eten, dus ging ik op zoek naar de mogelijkheden. Snuffelend op internet kwam het besef dat er niet veel te vinden was. Toentertijd was bloggen nog geen hobby die voor iedereen was weggelegd, en glutenvrij was helemaal een woord dat nog niet leek uitgevonden. Dus ik ben zelf aan het experimenteren geslagen, en daar is uiteindelijk Jude’s Diner uit ontstaan. Want als ik het niet kan vinden, dan zal jij daar ook moeite mee hebben, en dan help ik je graag door te delen wat ik gevonden heb!

Nu is er sindsdien wel iets veranderd in mijn eigen voedingspatroon. Ik ben wat gaan puzzelen met ingrediënten. Want ben ik nu intolerant voor gluten, of is het iets dat in tarwe zit waar ik niet goed tegen kan? En moet ik alle zuivel laten staan of kan ik bepaalde vormen wel verdragen? Inmiddels eet ik speltbrood/producten en dat gaat goed, ook kan ik me gelukkig prijzen dat mijn darmen en maag geiten- en schapenproducten accepteren. Maar regelmatig krijg ik nog last terwijl ik me netjes aan mijn voedingspatroon heb gehouden. En dan snap ik het even niet meer, wat is er toch aan de hand? Ik wil heel graag nog eens een keer mezelf laten onderzoeken door middel van Bioresonantie, eens kijken wat daaruit komt (dus als je tips hebt voor een goede specialist daarin!) en of er misschien nog iets is wat ik beter kan laten staan.

Knoflook en peterselieIk hoop met deze website mensen te inspireren om lekker te blijven eten, ondanks dat bepaalde ingrediënten niet mogelijk zijn. Maar ik hoop ook mensen die alles kunnen eten, te laten zien dat zij prima een lekkere maaltijd kunnen koken voor hun gasten die met voedselintoleranties door het leven gaan. En misschien leren koks in restaurants ook nog wel het een en ander, want de Nederlandse Horeca is niet altijd evengoed ingespeeld op het weglaten van in hun ogen essentiële ingrediënten.

Nu heb ik natuurlijk ook niet de wijsheid in pacht, dus alle tips en ideeën zijn meer dan welkom! Onderaan elke pagina staat een reactieformulier, of je kunt me een bericht sturen via de contactpagina.

Ik had laatst een discussie op mijn Facebook-pagina over of spelt nu wel of niet goed of slecht is. Ik ben nogal allergisch voor mensen die je gaan vertellen wat er allemaal niet goed voor je is, maar uiteindelijk bleek dat de persoon in kwestie dacht dat ik Coeliakie had. Dat is niet zo, maar dat verandert wel het gesprek. Voor mensen met Coeliakie is spelt namelijk wel slecht, er zitten namelijk gluten in.

Het gebeurde zette me wel aan het denken, in de wereld van voeding is al zoveel onduidelijk, dus ik besloot eens duidelijk over mijzelf te zijn:

Wie is Jude wel?

La Vina Wijnproeverij Taste mat glutenvrij lactosevrij koemelkvrijJude is een actieve, energieke vrouw, woonachtig in Haarlem met twee katten in een fijn huisje vlakbij het centrum. Gelukkig heeft ze openslaande deuren naar een vrij diepe tuin op het zuiden. Haar echte naam is Judith maar ze wordt al sinds haar stage op Cyprus af en aan Jude genoemd. Jude is dol op koken en eten, maar ziet zichzelf meer als creatieve hobbykok. Ze is intolerant voor tarwe en koemelk, maar dat is nooit wetenschappelijk aangetoond, dus misschien is er wel meer waar ze niet tegen kan. Jude is een echte wijnliefhebber, maar geen kenner, genieten met vrienden en familie is het belangrijkste. Wil je Jude verwennen? Kom dan met een lekker visgerecht op de proppen, daar zal ze dankbaar op aanvallen. Maar ook vers fruit en verse groenten doen het erg goed! In haar tuin probeert ze een beetje groente te verbouwen, en volgend jaar hopelijk ook wat eetbare bloemen. Verder is Jude nieuwsgierig, gezellig en een kletsmajoor. Feestjes worden bijna nooit afgeslagen, die zijn zo leuk! Als tegenhanger van wijn en feestjes sport Jude ook nog regelmatig. In de sportschool met Zumba of Balance, of lekker buiten hardlopen, skaten of bootcampen. Hoewel reizen er de afgelopen jaren niet echt in zat, blijft het backpacken kriebelen. Dat wil ze dus wel weer graag gaan oppakken.

Jude in actieWie is Jude niet?

Jude heeft geen Coeliakie, ook is zij geen geneeskundige of voedingsdeskundige. Jude heeft diploma’s van de Hoge Hotelschool, NimaB, Prince2, BHV, Binnenhuisarchitectuur en nog wat andere losse cursussen, maar iets met voeding zit daar niet bij. Gezondheidsfreak is ook geen juist hokje voor Jude want ze is een enorme zoetekauw, met gewone witte en bruine suiker 😛 . Jude is ook echt geen goeroe, ze doet zelf ook maar wat, en voor het woord dieet is ze allergisch. Pakjes en zakjes zal je bij Jude thuis niet vinden, hooguit om de smaak een keer te proeven en vervolgens een eigen versie te creëren uit verse producten.

Jude is in juli 2012 begonnen met bloggen. Gewoon voor de lol, en om eens te kijken waar het schip strandt. Wel, het schip vaart duidelijk nog volop! De koers is nog niet helemaal duidelijk, maar daar is Jude rustig over aan het nadenken. Bloggen doet Jude niet voor het grote geld, ze heeft een ontzettend leuke baan bij Insights Benelux, en bloggen doet zij in haar vrije tijd. En samen met haar vele andere leuke bezigheden blijft er weinig tijd (en eerlijk gezegd ook interesse) over om volop te Facebooken, Instagrammen en Twitteren. En eerlijk is eerlijk, je zit toch niet te wachten op elke dag een foto van Jude’s eten? Zij bakt ook wel eens gewoon een ei als avondeten 😆 . Maar bij leuke ontdekkingen in de buitenwereld of een goed gelukt recept, maakt zij je daar graag deelgenoot van.

Een beetje extra inkomsten zou desondanks wel prettig zijn. Langzamerhand verschijnt er daarom wat reclame op Jude’s Diner. Maar de banners die je ziet zijn wel de producten/winkels waar Jude achter staat en zelf haar producten (van) koopt. Een product op haar blog aanprijzen dat ze nooit aan haar vrienden zou aanprijzen zal je Jude niet zien doen!

Ik hoop wat meer duidelijkheid geschept te hebben in de wereld van Jude’s Diner! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat het vooral hieronder achter in de opmerkingen. Of, wanneer je dat prettiger vindt, neem contact met me op via de contactpagina.

Groetjes Jude

 

18 thoughts on “Over

 1. Renate zegt:

  Hallo Jude,

  Ik kon geen mail adres vinden, dus dan maar via een reactie op je Blog.

  Het is een leuk en erg nuttig initiatief om recepten te posten op je blog speciaal voor mensen met een voedsel uitdaging.

  Heb je er bezwaar tegen als ik een link naar je blog opneem op mijn website http://www.lactosevrijgenieten.nl? Een linkje terug mag maar is niet verplicht.

  Lactosevrijgenieten.nl is een website die de mogelijkheden belicht om toch prettig te kunnen leven ondanks een lactose intolerantie, tegenover de vele websites waar wordt beschreven wat niet meer kan. Sinds de start in januari 2012 hebben al ruim 9.000 mensen de site bezocht, dus er is zeker animo.

  Ik hoor graag van je!

  Succes met je Blog en groetjes,

  Renate

 2. Jude's Diner zegt:

  Hi Renate!

  Bezwaar? Integendeel, graag zelfs! Ik bereik graag mensen die echt wat aan mijn recepten en tips hebben, dus ik denk dat ik veel bereik kan creëren met jouw link! Ik ben nu vooral nog bezig met het posten van content, daarna ga ik eens kijken naar hoe ik het bereik kan vergroten, dus ook jouw link wil ik zeker plaatsen, maar is volgens mij nog even geen plek voor op de site zoals hij nu gebouwd is. Ga ik later naar kijken, one step at a time.

  Dank iig voor je interesse en compliment, leuk om te zien dat ik in een behoefte voldoe!

  groetjes Jude

 3. Jude's Diner zegt:

  Ik zal ook eens kijken hoe ik hier een emailadres aanhang 😉

 4. Mirjam zegt:

  Dag Judith,
  Van mij dezelfde vraag: Mag ik een link plaatsen op mijn site?
  Jouw beschrijving van het glutenvrije dieet vind ik fantastisch! En de recepten: heerlijk!
  Ik blijf jouw site zeker volgen.
  Groetjes, Mirjam

  1. Jude's Diner zegt:

   Dag Mirjam,

   Natuurlijk mag je een link plaatsen op je site, ik voel me vereerd! Bedankt voor je mooie compliment, ben blij dat ik je kan inspireren! Zoals ik ook al eerder aangaf aan Renate, ik ben nog niet zo ver dat ik links plaats. Eerst wil ik de site een beetje op orde hebben met voldoende recepten zodat mensen echt keuzes hebben. Ondertussen probeer ik de juiste layout te vinden, maar naast een baan en een studie heb ik er op dit moment niet heel veel tijd voor. Maar het staat zeker op de planning en zodra het zover is, komt ook jouw blog op de lijst.

   Smakelijk en ik hou me aanbevolen voor tips & tricks!

   Groeten Judith

 5. Sofie Denruyter zegt:

  Hoi Judith,

  Na jarenlang te hebben geworsteld met mijn gezondheid, kreeg ik ook te horen PDS te hebben. Ben van her naar der gegaan en ook eindelijk te weten gekomen dat ik gluten en lactose intolerant ben… en toen begon de zoektocht naar recepten en informatie over voeding waar ik niet ziek van wordt… en dan beland je hier. Dank je Judith, voor het delen van je kennis… deze blog is een schat voor mensen als ik bvb! Dank je, dank je, dank je!!

  Groetjes,

  Sofie

  1. Jude's Diner zegt:

   Jeetje Sofie, ik ben een beetje sprakeloos van je berichtje. Van de week zat ik me namelijk af te vragen of ik wel door moest gaan met dit blog. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en op zich zie ik het bezoek ook wel groeien, maar ik heb niet echt interactie dus ik weet niet of mensen terugkomen (moet Google Analytics nog uitvogelen) of gebruik maken van mijn recepten. Met andere woorden, of iemand op mijn blog zat te wachten, maar jouw berichtje geeft aan dat er dus wel degelijk mensen blij zijn met mijn initiatief. Dankjewel voor je goede timing!

   Groetjes Judith

   1. Joyce zegt:

    Hallo Jude, omdat ik geen tarwe mag en intolerant voor koemelk ben, kwam ik zoekend op internet jouw blog tegen. Wat een heerlijke recepten, heb er al verschillende gemaakt zoals de empanadas. Las verderop dat je je vorig jaar afvroeg of je moest doorgaan, ja dus! Er zijn denk ik veel mensen die jouw blog gebruiken, maar geen reactie geven, zoals ik ook nu pas doe. Hoop dat je nog lang doorgaat. Vriendelijke groet, Joyce

    1. Jude's Diner zegt:

     Hi Joyce,

     Dank voor je complimenten, altijd erg fijn om te weten dat mensen enthousiast worden over je recepten. Zoals je in mijn laatste post kan zien ben ik even uit de running geweest, maar ik wil het zeker weer op gaan pakken dus je kunt snel nieuwe recepten verwachten!

     groetjes Jude

 6. Gaia zegt:

  Hallo Jude,

  Mooie site heb je! Ik kwam in een zoektocht naar meer glutenvrije blogs om te lezen op de jouwe, en ik vind dat je leuke recepten deelt. Zeker inspiratie! Zo ook je kopfoto; ik zat vanaf het moment dat ik je site zag te watertanden. Nu ben ik vast nog niet diep genoeg in je website gedoken om het zelf te ontdekken, maar wat is dat voor lekkers?

  Groeten,
  Gaia

  1. Jude's Diner zegt:

   Hi Gaia! Dank voor het compliment. Op de foto zie je mijn empanadas ( http://judesdiner.wordpress.com/2012/07/10/empanadas-met-feta-en-spinazie-tarwe-en-koemelkvrij/ ). Errug lekker al zeg ik het zelf!

   Eet smakelijk!

 7. Ola zegt:

  Hi

  Great blog already added to my favorites. My daughter need to follow milk and gluten free diet and I need a lot of inspiration as I am not so good in cooking.

  Keep posting.

  Ola

  1. Jude's Diner zegt:

   Thanx Ola! I hope in the near future it will be possible to easily translate the recipes, which makes it easier for you to read them I guess?

 8. Simona zegt:

  Hiii Jude 🙂

  Great site!! Do it in English 🙂 The pictures look yummy!! I’d love to follow it 🙂

  1. Jude's Diner zegt:

   Hey Simona! Good to hear from you! Hopefully soon I’ll be able to have it translated. Keep you posted!

 9. Luuk zegt:

  Judith,

  Ik kan geen mail mogelijkheid vinden, vandaar even op deze manier.
  Ik heb denk ik een interessant voorstel voor je voor je recepten.

  Zou je mij een mailtje kunnen sturen zodat ik jou dit toe kan mailen?
  Graag hoor ik van je.

  Luuk

 10. Arieta zegt:

  Hey! Ik heb jou genomineerd voor een Liebster Award. Neem zeker een kijkje op http://cookingdomblog.wordpress.com/2014/01/25/liebster-award/

  Groetjes Arieta

Superleuk om wat van je te horen!