Happy Bites Kookwedstrijd Product Review

Voor de grap deed ik mee met een kookwedstrijd, en ineens stond ik in de keuken van Mister Kitchen voor een jury te koken. Dat had ik even niet verwacht!

Een paar weken geleden kreeg ik een email van een PR-bureau, met de uitnodiging om mee te doen aan de Happy Bites Challenge, een wedstrijd waarin peulvruchten de hoofdrol spelen. Nu eet ik natuurlijk wel vaak boontjes enzo, maar om die peulvruchten ging het niet. Ik moest koken met linzen, cannellinibonen, borlottibonen en nog een aantal andere mogelijkheden. En daar kook ik nou juist eigenlijk nooit mee. Ik weet wel dat ze heel gezond zijn, maar ik vind ze altijd erg melig. Toevallig had ik een tijdje terug gevulde courgette gemaakt met linzen, maar daar was ik nog niet tevreden over. Dus ik met mezelf afgesproken dat als ik voor de deadline dat recept zo had ontwikkeld dat ik er blij mee was, ik hem zou opsturen. En dat was zo! En nog fijner, de foto’s waren erg mooi geworden vond ik zelf 🙂 .

Gevulde courgette. Glutenvrij, tarwevrij, koemelkvrij, sojavrij

Dus ik zonder veel te verwachten mijn recept opgestuurd, krijg ik toch ineens een uitnodiging voor de finale! Superleuk en in Amsterdam dus voor mij ook gewoon lekker dichtbij, altijd mooi meegenomen.

Afgelopen dinsdag was het zo ver. Op het Westergasterrein in Amsterdam is Mister Kitchen gevestigd, een organisatie die recepten ontwikkeld voor bijvoorbeeld Delicious, maar ook voor organisaties als Bonduelle. En Bonduelle was het brein achter de Happy Bites. Zij merken dat de verkoop van de traditionele boon (kapucijners, witte bonen in tomatensaus) al jaren achteruit gaat. De exotische bonen, daar waar wij mee moesten koken, stijgen wel, maar kunnen de daling nog niet ondervangen. Uit onderzoek is gebleken dat iedereen wel weet hoe gezond ze zijn, maar dat veel mensen niet weten wat ze ermee moeten. En daar wil Bonduelle natuurlijk verandering in brengen. Dus daar hebben ze de campagne Happy Bites voor opgezet, waar deze foodbloggerswedstrijd onder valt.

Jude in actie

Terug naar de wedstrijd, in paren van 2 konden we ons gerecht afmaken en mooi presenteren in de keuken. Één bordje werd door een professionele fotograaf op de foto gezet, de andere bordjes gingen naar een 5-koppige jury (Sterrenchef Niven Kunz, Daan van Mister Kitchen, Tamara van Bonduelle, Sandra van Urgenda, foodtrendwatcher Marjan Ippel). En stiekem was ik toen toch wel heel erg zenuwachtig! Helemaal omdat ze allemaal vragen gingen stellen. “waarom heb je dit gerecht ingestuurd?” Ik heb maar niet gezegd dat dit mijn enige gerecht is dat ik ooit met de gewenste peulvruchten heb gemaakt haha! Ik kwam echt met een enorm rode kop weer naar beneden.

En toen was het tijd voor een wijntje en gezellig verder kletsen met bekende en nieuwe bekende collega-foodbloggers. Dat is toch wel altijd een van de hoogtepunten bij zo’n evenement vind ik 🙂 .

Masabacha van Eerst koken

Na een presentatie van Tamara over het “bonenonderzoek” en een presentatie over “bonentrends” van Marjan Ippel werd dan eindelijk de uitslag bekend gemaakt. Juryvoorzitter en sterrenchef Niven Kunz werd gevraagd wat hij over het algemeen vond van de gerechten. Zijn reactie was dat hij wel wat meer creativiteit had verwacht, dat een beetje geraspte citroen hier en daar nét even dat extra tintje had gegeven. Ik denk dat hij de feedbackregels even vergeten was (eerst iets positiefs, dan iets negatiefs) dus dat kwam op mij niet echt sympathiek over. Bovendien kookten wij voor de thuiskok en niet voor een sterrenrestaurant. Tenslotte mochten we maar 8 ingrediënten gebruiken dus in mijn geval was dat beetje citroenrasp niet mogelijk…. Anyway…. de terechte winnaar van deze wedstrijd was Floor van Floorabella’s Beautiful Living met haar linzensalade. Een heerlijke combinatie van smaken, weliswaar met meer dan 8 ingrediënten maar het blijft een heerlijk gerecht 🙂 . Ik mis op haar website de croutons van suikerbrood gebakken in knoflookolie die ze door de salade had gedaan, dat maakt het naar mijn idee wel echt af! Zonder het suikerbrood is het overigens een heerlijk gerecht voor in een glutenvrij en/of lactosevrij dieet.

Floorabella linzensalade

De jury twijfelde tussen het gerecht van Floor en die van Kee van Keetenstijd, een heerlijke frisse risotto maar dan van de Cannelliniboon met amandelen, spinazie en sinaasappelschil. Een zeer verdiende tweede plaats wat mij betreft! Ook dit gerecht is van nature glutenvrij en koemelkvrij (pecorino gebruiken)/lactosevrij

Al met al weer een hele leuke middag waar ik veel inspiratie uit gehaald heb. Ik ben zeker weer een ervaring rijker! En een heleboel blikjes bonen want die kregen we natuurlijk mee. Een aantal soorten bonen kende ik tot voor kort helemaal niet, dus genoeg te experimenteren voor Jude’s Diner :).

Bonduelle bonen Groetjes Jude

 

Ben je trouwens benieuwd naar de andere recepten? Hieronder alle deelnemers van de finale.

Floor van Dinteren

floorabellasbeautifulliving.blogspot.nl/

Kee Huidekoper

keetenstijd.nl/news/bolleboon-4524

Barbara Kuiper

domesticbabsjuh.blogspot.nl/

Anouk Schuiten

www.healthyvega.nl/diner/vega-pizza-balletjes/

Marlieke Koks

cottonandcream.nl/doperwten-en-bonenpuree-met-kabeljauw/

Joke Boon

boonappetit.nl/content/index.php/entry/recept-voor-cake-van-doperwt-feta-en-amandel

Mary Stottelaar

http://puurgezond.nl/recept/recept/article/salade-met-linzen-en-pompoen

Johanneke de Roon

bijnanetzolekkeralsthuis.blogspot.nl/2014/09/kikkererwtenstoof-paprika-abrikozen-amandel-harissa.html

Antoinette Vermeer

eerstkoken.blogspot.nl/2014/09/masabacha-niet-je-standaard-hummus.html

Bonduelle nodigde mij uit. De producten zijn derhalve gesponsord, ik heb er nog geen mening over kunnen vormen, ze staan nog in de kast.

 

Superleuk om wat van je te horen!